Túrós-barackos alagút
Hozzávalók:
Piskótához:
3 db tojás
3 ek. liszt
3 ek. cukor
½ cs sütőpor
1 csipet só
Túrókrémhez:
½ kg túró
3dl tejszín
1 cs zselatin fix
citromhéj ízlés szerint
cukor ízlés szerint
felezett őszibarackbefőtt
A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből a csipet sóval kemény habot verek. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, aztán óvatosan belekeverem a tojáshabot.
Egy kb. 33x35-ös tepsibe sütőpapírt teszek, ezen szétterítem a tésztát, és magas hőfokon kb, 10 percig sütöm.
A töltelékhez a tejszínt habbá verem. Ezután a túrót összetöröm, hozzáadom a zselatin fixet. Robotgéppel összekeverem, majd a citromhéjat, a cukrot. Jól összedolgozom, végül óvatosan hozzákeverem a tejszínt.
Veszek egy 33x10-es őzgerincformát, és alufóliával kibélelem, ezután a piskótával is óvatosan kibélelem, hogy a kimaradt rész ne törjön le, az lesz az alja.
Utána a túrókrém felét beletöltöm, és erre szorosan egymás után barackokat teszek csíkban, majd a maradék túrót rátöltöm, szépen eldolgozom, ezután betakarom a maradék piskótával. Kicsit magasabb lesz mint a forma, de az nem baj. Folpackkal jó szorosan először oldalról, majd hosszában körbetekerem, és ezután, kb. 3 órára beteszem a hűtőbe.
Minden olyan gyümölccsel elkészíthető, ami dominál a túróval (eper, málna, ribizli). Ilyenkor, persze a neve az adott gyümölcsével módosul.