Sokkal elviselhetőbb a gyümölcsnap, ha kicsit „felturbózzuk” a gyümölcsöket.
Banánsaláta
Hozzávalók:
4 banán
½ citrom
5 dkg porcukor
5 dkg mandula
Elkészítés:
A meghámozott banánt apró szeletekre vágjuk, a citrom levével meglocsoljuk, majd meghintjük a porcukorral, és a vékony csíkokra vágott mandulával megszórjuk. Egy órán át hideg helyen állni hagyjuk.
Téli gyümölcssaláta
Hozzávalók:
3 alma
3 narancs
10 dkg ananász konzerv
1 banán
1 citrom
1 evőkanál méz
10 szem mélyhűtött meggy
3-4 szem dió
A gyümölcsöket alaposan megmossuk. Kettévágjuk az almát, magházát kiszedjük és hámozatlanul vékony szeletekre vágjuk. A narancsot meghámozzuk, gerezdekre szedjük, a magját hegyes késsel kibillentjük. Felbontjuk az ananászkonzervet, levét leszűrjük és felaprítjuk a gyümölcsöt. A banánt lefejtjük a héjáról és karikákra vágjuk.
A salátástálba tesszük az óvatosan összekevert gyümölcsöket, rácsorgatjuk a mézet, a citrom kifacsart levét és az ananászkonzerv levéből is felhasználhatunk pár kanálnyit.
A kimagozott meggyel és a durvára vágott dióval díszítjük.
Forró gyümölcssaláta
Hozzávalók:
12 szem aszalt sárgabarack
12 szem kimagozott aszalt szilva
10 dkg mazsola
¼ l frissen facsart narancslé
kevés fahéj
4 banán
1-2 ek rum
Elkészítése:
A narancslébe beletesszük a szilvát, a mazsolát, a sárgabarackot és a fahéjat és lefedve 10 percig főzzük.
Közben a banánokat megtisztítjuk és felszeleteljük, majd a narancslébe tesszük és még 2-3 percig a tűzön hagyjuk.
Rummal ízesítjük és azonnal tálaljuk.