Betyárkrumpli
Hozzávalók:
1 kg burgonya
50 dkg vöröshagyma
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
ízlés szerint ételízesítő
50 dkg füstölt sonka vagy füstölt oldalas
50 dkg füstölt kolbász
30 dkg füstölt szalonna
A burgonyát nyersen meghámozom és felkarikázom, a megtisztított vöröshagymát is felszeletelem, valamint a szalonnát vékony szeletekre vágom és bevagdalom, kakastaréjt készítve belőle.
Egy tepsi aljára zsemlemorzsát szórok, erre helyezem a burgonya harmadát, ezt ízlés szerint fűszerezem, aztán befedem a vöröshagymákból szeletelt karikákkal, majd erre helyezem a kolbászkarikákat. Fölé hagymakarikákat sorakoztatok, majd ismét a burgonyakarikák következnek. Fűszerezem, ezután a feldarabolt füstölt oldalas vagy a vékony szeletekre vágott füstölt sonka következik, majd a hagymakarikák, és végül a burgonya, amit természetesen megfűszerezek. A kakastaréjokat a tetejére helyezem.
Az így előkészített ételt beborítom alufóliával, és közepes hőmérsékletű sütőben kb. 1-1,5 óráig sütöm. A végén leveszem az alufóliát, és addig sütöm, amíg a tetején lévő burgonya egy kis színt kap és a szalonna ropogósra sül.
Ha megpirult, akkor tálalhatjuk.
Először az eredeti receptet próbáltam ki, de az nekem túl zsíros volt, ez így sokkal finomabb. Füstölt bordaporcot tettem bele, amit egy kissé előfőztem. A fűszerezéssel óvatosan kell bánni, mert a füstölt hozzávalók sósak és könnyen elsózhatjuk. A sót és az ételízesítőt szinte teljesen el lehet hagyni.
Laktató étel.
Forrás: videkize.hu