Receptek keményítő napra
Muszaka hús nélkül
1/2 kg krumpli, 1 nagyobb padlizsán, 1 cukkini, 1 kis vöröshagyma, 4-5 paradicsom, só, bors, csipetnyi őrölt fahéj, 1 ek. olívaolaj (a családnak + 1 dl tej, 1 ek. liszt, 5 dkg reszelt sajt).
A cukkinit és a padlizsán felét karikára vágjuk, besózzuk, majd mikor már levet ereszt, sütőpapíron sütőbe tesszük, 20-30 percet sütjük.
Közben a maradék padlizsánt felkockázzuk, kis olajon az apróra vágott hagymát megpirítjuk, hozzáadunk 2 felkarikázott paradicsomot, sót, borsot, fahéjat, pörkölt sűrűségűre főzzük.
Egy jénai tál aljára szórjuk a felkarikázott hagymát, rá egy sor karikára vágott krumpli kerül, egy sor cukkini a sütőből, egy sor padlizsán szintén onnan, rá a padlizsánpörkölt, még egy sor krumpli, és a paradicsom. Ha a pörinek nem elég a leve, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és be a sütőbe.
Amíg sül, a családnak elkészítjük a tejben felfőzött lisztből készült besamelt, belekeverjük a reszelt sajtot. Ha a sütőben elkészült az étek, a felére rákenjük a sajtos krémet, visszatoljuk, pirosra sütjük (előre főzött krumplival gyorsabb). Sajnos, a miénk a sajt nélküli rész!
------------------------------------------------------
Polenta sült zöldségekkel
Áztassunk 2 csésze polentát (kukoricadara) 3 csésze vízben 10 percig, majd 3 dl forró sós vízben főzzük meg lassan, kevergetve, majd keverjünk bele egy iciri-piciri vajat. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral (így nem kell kikenni vajjal), öntsük bele a polentát, süssük meg.
Sok mindennel ehető, a recept eredeti leírója sült zöldséggel ajánlja: összekeverve 1 hagyma, 1-2 paprika, 2-3 paradicsom, 1-1 besózott padlizsánt, cukkinit, 1 marék friss bazsalikomot, fokhagymát, pici rozmaringot, oregánót, sót, borsot, összekeverve 1 ek. olivával és zsupsz be a sütőbe.
-------------------------------------------------------
Vegyes babos chilli
konzerv vörösbab (Bonduelle, La Palma, stb.)
Konzerv zöldhüvelyű zöldbab (Bonduelle)
Konzerv vegyes mexikói zöldség
ízlés szerinti arányban (azért jó, ha a vörösbab dominál).
1 fej apróra vágott hagyma
1 pritaminpaprika kis kockákra vágva
1 doboz (1/2 liter) paradicsomszósz (sokféle van)
fűszerezés: só, bors, Tabasco, ízlés szerint
A hagymát kevés olajon, kevés vízzel megpároljuk, majd beleöntjük a zöldségeket, rá a paradicsomszószt, fűszerezzük, pár perc alatt összefőzzük.