A család egyik kedvenc kajája. Nagymamám tudta igazán jól elkészíteni, de ő már nincs, így aztán a családom azt kapja, amit én készítek nekik. Természetesen úgy, ahogy nagymamám készítette. Mi így szeretjük.
Ganca
Hozzávalók:
1 kg krumpli
liszt
só
szalonna
kolbász
A burgonyát meghámozom, felkockázom, és fazékba teszem. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje, majd megsózom. Puhára főzöm, majd a vízben fakanállal szétnyomkodom úgy, hogy közben lisztet keverek hozzá, addig, amíg jó sűrű nem lesz.
Szalonnát kis kockákra vágok és kisütöm. Kolbászt szintén kis kockákra vágok és mielőtt kész a szalonna, belekeverem, kicsit átsütöm vele. Nagyon finom úgy, ha hagyma is van belesütve, csak sajnos, én semmiféle hagymát nem szeretek, így az nálunk kimarad.
A krumpliból egy tepsi szélén körben egy villával nagy galuskákat szaggatok, úgy, hogy közben belemártogatom a szalonnazsírba, amiben persze a pörcök is benne vannak. Amikor a tepsi széle körben megtelik, belelökdösöm a tepsibe, és új adagot szaggatok. Addig csinálom, amíg a massza el nem fogy.
Akkor forró sütőbe rakom és megpirítom.
Én nagyon szeretem hozzá a hordós káposztát, a többiek általában savanyú uborkát szoktak enni mellé.
Nem az a kimondott diétás kaja. :-)