Rakott karfiol
Hozzávalók:
fél kg darált hús
kb. 1 kg karfiol
10 dkg rizs
tejföl
só
bors
majoranna
ételízesítő
A darált húst kevés olajon kicsit átpirítom, sóval, borssal, majorannával, kevés ételízesítővel fűszerezem. A karfiolt rózsáira szedem és sós, forró vízben 1-2 percig főzöm. Ha nagyok a karfiol rózsák, amikor egy kicsit kihűlt, szeletekre vágom.
Tűzálló táj aljára pici zsemlemorzsát szórok, majd belerétegezem a hozzávalókat: először egy sor karfiol, erre a rizs, majd a darált hús. Addig rétegezem, amíg elfogynak a hozzávalók. Nekem két sor szokott lenni. A tetejére karfiol kerüljön.
Meglocsolom tejföllel, majd letakarva sütőben megsütöm. Mielőtt kész, leveszem a tetőt, hogy a teteje kicsit megpiruljon. Kb. egy óra alatt készül el.
Ha nagyon dőzsölni akarunk, még reszelt sajtot is szórhatunk a tetejére.
Én a húst szoktam csak fűszerezni, ha úgy gondoljuk, nem elég fűszeres, a rétegek közé lehet még sót, esetleg kevés ételízesítőt szórni.