Valamikor, évekkel ezelőtt készítettem először ilyen sütit. Most a férjemnek eszébe jutott, hogy milyen finom volt ez, szívesen megenné újra.
Ez az a recept, ami alapján készítettem, de legközelebb egy-két apróságot fogok változtatni benne.
Cookies
Hozzávalók:
- 30 dkg étcsokoládé
- 40 dkg liszt
- 1 tasak élesztőpor
- 22,5 dkg vaj
- 20 dkg barna cukor
- 18 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 1 kávéskanál só
A csokit kis darabokra tördelem (egy-egy kockát négy felé). A lisztet és az élesztőt tálba szitálom. A puha vajat a kristálycukorral és a barna cukorral habosra keverem. Akkor jó, ha fényes, sima masszát kapunk. Egyesével hozzáadom a tojásokat, a vaníliaaromát, a lisztet, a sót és a csokoládét.
Kivajazott tepsire kis halmokat teszek, és meleg sütőben készre sütöm. Akkor jók, ha puhák, és krémes a belsejük. Amikor kész, grillrácson kihűtöm. Ahogy hűl, meg is szilárdul és ropogós lesz.
Ha sütőpapíron készül, akkor a sütőből kivétel után azonnal le kell szedni, mert megkeményszik, és utána nem jön le.
Igazi cookie-formánk lesz, ha vízbe mártott fagylaltoskanállal adagoljuk a tésztát a tepsire, majd kissé ellapítjuk.
Legközelebb kicsit kevesebb cukrot fogok beletenni, mert most elég édes lett. Ezen kívül, arra gondoltam, hogy az ízét fel lehetne turbózni például reszelt citromhéjjal, esetleg egy kevés rumaromával.
Egyébként, nagyon finom és elég sokáig eláll. Gombóc Artúrnak is ízlene.:-)
Úgy tudom, Angliában ezt rakják ki a Télapónak egy kis tejjel.