Ez a recept szintén a család kedvencei közé tartozik.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók:
fél kg liszt
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
2-3 evőkanál bor
35 dkg darált tepertő
15 dkg vaj vagy margarin
langyos tej
só
Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatom, liszttel, sóval, vajjal, tejföllel, borral és a szükséges mennyiségű tejjel rétestésztát gyúrok. Jól kidolgozom, és vékonyra nyújtom. Rákenem a darált tepertőt és az egészet felcsavarom, mint egy tekercset, nyújtófával kissé ellapítom, felében egymásra hajtva fél óráig langyos helyen pihentetem. Akkor ismét kinyújtom és az előbbi módon felcsavarom. Összesen háromszor nyújtom ki fél órai pihentetéssel. Végül 2 cm-es vastagra kinyújtom, tetejét késsel rács alakban bevagdosom, tojással megkenem, pogácsaformával kiszúrom és élénk tűznél 15 percig sütöm. (A pogácsákat nem szabad lassan sütni, mert kiszáradnak.)
A férjem a nagyobbakat szereti, a lányom a kisebbeket, úgyhogy felét a nagyobb formával, másik felét a kisebbel szoktam kiszúrni.