Sólet
Hozzávalók:
50 dkg fehérbab
2 dl fehérbor
só
bors
babérlevél
fokhagyma
20-30 dkg vegyes zöldség
30 dkg lángolt kolbász
2 evőkanál libazsír (jó a sertézsír is)
1 db füstölt pulykacomb (az eredeti receptben libacomb volt, de mindig pulykacombot használtam)
1 fej vöröshagyma
40 dkg sertéscomb
1 csipet kakukkfű
paradicsompüré
A babot megtisztítom, beáztatom. Másnap teszem fel főni úgy, hogy a bort felhígítom 2-3 dl vízzel, majd ráöntöm a babra. Beleteszem a sót, a borsot, a fokhagymát, a babérlevelet, a megtisztított vegyes zöldséget. Ha felforr, beleteszem a pulykacombot és a karikára vágott kolbászt. Lassan kell főzni.
Közben előkészítem a sertéshúst. Az apróra vágott hagymát kevés zsíron megfonnyasztom és hozzáadom a kockára vágott sertéshúst.
Ízesítem fűszerekkel, majd egy kevés fehér bort öntök alá. Beleteszem a paradicsompürét és félig puhára párolom.
Mikor a bab is félpuha, összekeverem a hússal. Cserépedénybe teszem és a sütőben kb. 1-2 órán át párolom.
Cserépedényben adom az asztalra. Főtt tojást adok mellé.