Muszaka
Hozzávalók:
2 padlizsán
3 cukkini
2 nagyobb krumpli
3 paradicsom
fél kg darált hús (nem szeretem a birkahúst, de azon kívül bármi másból lehet – akár csirke- vagy pulykahúsból is)
1 nagyobb fej vöröshagyma
vörösbor
olivaolaj
oregano
majoranna
fahéj
só
bors
A besamelhez:
3 tojás
2 dl joghurt
1 evőkanál liszt
reszelt sajt
A padlizsánt és a cukkinit meghámozva ujjnyi vastagra szeletelem és besózva állni hagyom, amíg levet ereszt. Utána papírtörlőn leszárítom, olivaolajjal megkenem és sütőlapon (én sütőpapírt szoktam rátenni) mindkét oldalát pirosra sütöm.
A krumplit héjában megfőzöm, majd megpucolom és felszeletelem.
A paradicsomokat forró vízbe mártom és lehúzom a héját, majd felkockázom.
A vöröshagymát apróra vágom és olajon világosra pirítom. Belerakom a darált húst, fehéredésig sütöm. Ízesítem oreganóval, majorannával, fahéjjal, sóval, borssal. Belerakom a felkockázott paradicsomot, kevés vörösbort öntök alá és készre párolom.
Sütőedényt olivaolajjal vékonyan kikenek és sorban belerakom a hozzávalókat: 1 sor krumpli, padlizsán, cukkini, a paradicsomos ragu, majd újra cukkini, padlizsán, a tetejére krumpli kerül.
Besamel mártást készítek: 1 evőkanál lisztet összekeverek 2 dl joghurttal és 3 felvert tojással, majd ráöntöm a rakottasra.
Tetejére sajtot reszelek (füstölt sajtot szoktam) és sütőben megsütöm, amíg a sajt rápirul.