Receptek szénhidrát napra
A receptek internetes gyűjtés eredményei, még a diétázós időmből.
Darás tészta (grízes laska)
Cukorral, lekvárral, vagy ecetes salátával önálló étel, de pörkölthöz, mártásos
húsokhoz kitűnő köret is.
Hozzávalók:
Egy adag metélt vagy laska, egy evőkanál búzadara, kevés zsiradék, két kanál húslé, vagy víz és só.
A darát a zsiradékon világosra pirítjuk, a húslével felengedjük, elkavarjuk, és lehúzzuk a tűzről.
A tésztát a szokásos módon megfőzzük, szűrjük és öblítjük, de nem kell túlságosan lecsorgatni. A darába forgatjuk, és jól elkeverjük.
Gombás pizza (4 személyre)
Hozzávalók: A kelt tésztához: 30 dkg búzaliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olívaolaj.
Tetejére: 1 vöröshagyma, 1 fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 25 dkg hámozott paradicsom, 7 dkg paradicsomszósz, só, fekete bors, 60 dkg gomba, oregáno
Elkészítése: 1. A tésztához a lisztet keverőtálba szitáljuk, közepét bemélyítjük, a belemorzsolt élesztőt elkeverjük a cukorral és kevés vízzel. 10 percig kelesztjük. Beletesszük a maradék vizet, sót, olajat. Gyúrófejjel ellátott keverőgéppel kb. 3 perc alatt sima tésztát, gyúrunk. Utána meleg helyen kelesztjük. 2. A tetejéhez az olajat felforrósítjuk, átpároljuk benne a hagyma- és fokhagymakockákat. Hozzáadjuk a paradicsomot, szétnyomkodjuk, beletesszük a sűrített paradicsomot, sóval, borssal fűszerezzük. A mártást kb. 10 perc alatt sűrűre, főzzük, majd lehűtjük. 3. A gombát serpenyőben felforrósított olajban átpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd hűlni hagyjuk. 4. Kivesszük a tálból a tésztát, ismét jól átgyúrjuk, 2 kerek (30 cm átmérőjű) pizzát kinyújtunk, és sütőpapírral borított lemezre helyezzük. A paradicsommártást a tésztára kenjük. 5. A lecsöpögtetett gombát, elosztjuk rajta, megszórjuk oregánóval, a lemezt sütőbe tesszük. Kb. 200 fokon (előmelegítve) 20-25 percig sütjük.
Sajt nélkül!
Zöldséges durumtészta
Durumtésztát főzünk. Paradicsomot, cukkínit és TV paprikát felvagdosunk. A paprikát és paradicsomot nagyobb darabokra, a cukkínit kisebbekre.
Teflonos lábasban kis olívaolajon hagymát üvegesre párolunk, beledobáljuk a zöldeket és megfőzzük őket. (ízlés szerint sózzuk)
Ha kész és jó sok levet engedett, akkor tésztát szedünk a tányérunkra, rá pedig az elkészült zöldséges szószból szedünk ízlés szerint, összekeverjük és jó étvágyat.
Jó sok paradicsommal sok leve lesz.
A hűtőben külön lehet tárolni a tésztát és a zöldséges szószt, s akkor kell összekeverni, amikor enni akarunk.
Nem diétázóknak: Aki húst is szeretne hozzá enni, az karikára vagdalhat a zöldségek közé virslit is és együtt megfőzheti őket.