Nálunk ez a lányok kedvenc kajája, vagyis a lányom és én nagyon szeretjük. Legalább 1 kg húsból szoktam készíteni, kevesebből minek.:D
Töltött káposzta
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
13 dkg rizs
1 tojás
savanyú káposzta és haraszt
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
majoranna
pirospaprika
piros arany
tejföl
Aki nem szereti a savanyút, áztassa be néhány órára a harasztot és a káposztát, hogy ne legyen savanyú. Én szeretem a savanyút és még a családom sem reklamált soha, sőt a vendégeink sem. Vagyis, nem szoktam kiáztatni a káposztát. A harasztról a főeret levéknyítom, hogy szebben fel lehessen tekerni. A káposzta felével kibélelem a lábas alját.
A hússal együtt ledarálom a vöröshagymát is. A darálthúst és a megmosott rizst összekeverem, belekeverem a tojást, sóval, borssal, pirospaprikával, majorannával, piros arannyal, fokhagymával ízesítem.
Összedolgozom, maréknyi gombócokkal megtöltöm a harasztot, felgöngyölöm és beleteszem a káposztával kibélelt lábasba egymás mellé.
Ha van otthon füstölt kolbász, vagy füstölt hús, szoktam a töltelékek közé tenni, nagyon finom ízt ad neki.
A maradék apró káposztával betakarom, felöntöm vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön főzöm.
Tálaláskor tejfölt kínálok mellé.