Cézár saláta
Hozzávalók:
Salátához:
- 1 fej saláta
- 1 kígyóuborka
- pár szem közepes paradicsom (én inkább a koktélparadicsomot szeretem)
- 20 dkg csirkemell filé
- pirított kenyérkockák
Öntethez:
- 1 tojás sárgája
- 2 tk mustár
- olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- csipetnyi petrezselyem
- csipetnyi oregánó
- csipetnyi fehérbors
- csipetnyi só
- 2 dl főzőtejszín
- Worchester-szósz
- 1 tk vörösborecet
- kevés reszelt sajt
A salátát apróra szaggatom, a paradicsomokat és az uborkát felszeletelem, belerakom egy tálba.
Kézi habverővel kikeverem az öntetet. A tojássárgáját először a mustárral keverem el, majd hozzáadom cseppenként az olivaolajat. Az öntetnek krémes állagúnak kell lennie. Hozzáteszem az oreganót, fehér borsot, sót, összezúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet, 2-3 evőkanál Worchester-szószt, vörösborecetet, fél citrom levét, majd a főzőtejszínt.
Elkészítem a pirított kenyérkockákat: a kenyeret kis kockákra vágom és sütőben megpirítom.
A csirkemellet felkockázom és kevés olajon megpirítom.
A kész öntetet a zöldségekre öntöm, összeforgatom. A csirkemellet is belefogatom, valamint a kenyérkockák felét.
A saláta tetejére kevés sajtot reszelek és megszórom a maradék kenyérkockákkal.