Kyra konyhája

Recepteket, konyhai és egyéb ötleteket szeretnék összegyűjteni a blogban. Minden recept kipróbált és nem feltétlenül a neve szerinti eredeti - hanem, ahogyan én készítem.

Kommentek

  • Eleison Kyra: @Laci Today: Ha nem okoz nagy fáradtságot, szívesen kipróbálom. Van egy jól bevált receptem, de há... (2010.12.01. 18:44) Joghurttorta

Házi gyógymódok megfázásra

2011.01.04. 15:03 :: Eleison Kyra

Ezúttal nem recept, hanem néhány házi praktika következik.

 

Házi gyógymódok megfázásra

 

Újra itt a megfázások ideje. Ha a tünetek nem túl erősek, mielőtt orvoshoz fordulnánk, próbáljunk ki néhány természetes módszert a gyógyulás érdekében.

 

Ételek, amelyek segíthetnek a tünetek enyhítésében:

 

Forró húsleves
Csodás találmány, nagyanyáink ősi tyúkleves-kúrája, ami valóságos energiabomba a legyengült szervezetnek. Vizsgálatok is igazolták, hogy egy tányér gőzölgő finomság hatékonyan csökkenti a köhögési inger mellett az orrdugulást és az orrnyálkahártya duzzanatát is. A vegetáriánusok számára ugyanennek a kúrának a zöldséges erőleves formáját érdemes kipróbálni.

Fokhagyma
Multifunkcionális természetes gyógyszer, hiszen egyszerre képes tisztítani az orrot, megszüntetni a torokfájást, miközben vírus- és baktériumölő tulajdonságokkal is bír.

Reszeljünk le három-négy gerezd fokhagymát és keverjük el egy pohár natúr joghurtban. A fokhagyma erős vírusölő tulajdonsággal bír, a joghurtban elkeverve nem leszünk "illatosak" tőle.
A fokhagyma jelentősége igen nagy a megelőzésben is. A fokhagyma kúraszerű fogyasztására már a kicsi gyermekeket is rászoktathatjuk, például fokhagymás pirítós, vagy együtt sütött fokhagymás lángos formájában.

Sajnos, nálam ez nem működik, kénytelen vagyok a fokhagyma segítsége nélkül leküzdeni a nyavalyámat.

 

Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a fránya náthát és az influenzát, továbbá javítja a közérzetünket. Fogyasztás előtt hígítsuk fel vízzel, vagy sárgarépa-, uborkalével. Készülhet belőle orosz leves, borscs, ami szintén jótékony hatású a náthára. A cékla nem csupán magas vitamintartalma miatt ajánlható, hanem számos olyan mellékvitamin és ásványi anyag is van benne, amit egyébként nehezen szerez meg a szervezetünk.

 

Méz
A megfázás, köhögés és láz egyik leismertebb gyógymódja a méz fogyasztása. Megfázásra és különösen torokfájásra valamint köhögésre például legjobb a hársméz. Fontos tudni, hogy hő hatására gyorsan bomlanak értékes összetevői, így legjobb magában, melegítés nélkül fogyasztani.

A méz és fokhagyma hatását kombinálhatjuk, ha kipréselünk egy fej fokhagymát, ezt beletesszük fél liter mézbe, amit jól összekeverünk. Minden nap együnk belőle egy kanállal! Nem egy gasztronómiai élmény, de rendkívül hatásos.

A méhészeti termékek közül a propolisz természetes antibiotikum, tehát az antibiotikum kúra helyett néhány napig próbálkozhatunk ezzel is.

Régóta ajánlják a megfázás kúrálására a pálinkát, kipróbálhatjuk mézes házi pálinka formájában: 2 evőkanál mézre öntünk 2 cl házi pálinkát, felforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ez a torokfájásra hat jótékonyan, mert az alkohol kiválóan elűzi a bacilus-tenyészetet.

Tavaly próbálkoztam pálinkával gyógyítani magamat, nálam nem vált be.

Savanyúkáposzta
Télen is nagyszerű vitaminbomba. Óriási C-vitamin tartalma antioxidáns, immunerősítő hatású, ami nélkülözhetetlen meghűlés esetén, hiszen a panaszokat mérsékli. Emellett rostokban és egyéb vitaminokban is gazdag. Magában, salátaként is fogyaszthatjuk, de levét is érdemes elkortyolgatni!

 

Forralt bor
A népi gyógyászat kiválóan bevált módszere egy csésze finoman gőzölgő forralt bor elkortyolgatása. A bort a forralás előtt célszerű egy kevéssé felhígítani vízzel, majd kedvünk szerint fűszerezhetjük: fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, mézzel.

 

Vöröshagyma
Gyulladáscsökkentő, hörgő nagytakarító és az arcüreg dugulásaival is elbánik- természetes antibiotikumként ismert.  Főleg, ha bátrak vagyunk, és nyersen fogyasztjuk, vagy készítünk belőle hagymateát!

Úgy készül, hogy két-három fej vöröshagymát héjastól alaposan megmosunk, összevágunk, majd húsz percig főzzük egy liter vízben. Két evőkanálnyi pirított barnacukorral és mézzel ízesítve kell elkortyolni egy napon keresztül, a hatása már másnap reggel mutatkozik: a minimum, hogy elmulasztja a rossz közérzetet és a köhögést, általában két-három nap alatt elfelejthetjük tőle a náthát.

Hogy intenzív ízét csökkentsük, elkeverhetjük narancslével.

Már az is elegendő, ha félbevágunk egyet, és beszippantjuk jellegzetes illatát. De készíthetünk belőle hagymalevet inhaláláshoz: apróra vágott hagymát forraljunk fel 2-3 percig, és gőzét lélegezzük be.

 

Torma
Kutatások igazolták, hogy ez a természetes antibiotikum olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek nátha és más megfázásos betegségek esetén. Ráadásul kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Fokozza a nyákelválsztást és kiváló köptető. A légutak felszabadítója, kitisztítja a hörgőket, csökkenti a gyulladást, és segíti a légzést. A tormából készült mártásból elég egy kanálnyi az orrjáratok kitakarításához.
A tormát is kombinálhatjuk a mézzel: ehhez reszeljük le, és keverjük össze azonos mennyiségű mézzel. Naponta 3-szor 1 kiskanálnyi mennyiséget fogyasszunk belőle!

 

Gyömbér
Kiváló melegítő hatású, immunerősítő, csökkenti a köhögést és torokfájást, bizonyos vírusfajták ellen is képes felvenni a harcot. Fogyaszthatjuk teaként (ehhez forrázzunk le egy gyömbérdarabkát 5 perce), egy kevés mézzel ízesítve.

 

Erős paprika
Segít kitisztítani az eldugult orrot, gyulladáscsökkentő hatású. Népi gyógymódként ismert, a pálinkában áztatott erős paprika, amit fél decis adagokban lehet kiporciózni a beteg szervezetnek. Az antialkoholisták egy liternyi tejbe tegyenek egy csipet erős paprikát, és ezt iszogassák, de megteszi az is, ha egy tányér jó csípős - például mexikói - levest készítenek maguknak.

Torokfájás esetén rendkívül „erős” hatása van, tegnap annyira marta a torkomat a csípős paprika, hogy alig kaptam levegőt.

 

A légutak tisztítása

 

Inhalálás kámforral

Tegyünk fél teáskanál gyógyszertári, kámfortartalmú balzsamot egy liter, forrásban lévő vízbe, majd vegyük le az edényt a tűzről. Hajoljunk fölé, és tegyünk a fejünkre egy törölközőt, majd tíz percig lélegezzük be a felszálló gőzt. Mivel a kámfor ingerelheti a szemet, a módszer gyermekeknek nem ajánlott, és felnőttek is tartsák csukva a szemüket.

 

Inhalálás kamillavirággal

A kamillát - Matricaria chamomilla - jótékony hatásai miatt mindig is előszeretettel alkalmazták a népi gyógyászatban. Hasznos illóolajokat, flavonoidokat és nyákanyagokat tartalmaz. Mindezek nyugtató, gyulladásgátló, sebgyógyulást elősegítő és görcsoldó hatásúak. Emellett baktériumölők, és védik a nyálkahártyát is. A gyógynövénnyel történő inhalálás tehát szintén a nátha egyik remek ellenszere.

Tegyünk két evőkanálnyi szárított kamillavirágot egy liter forrásban lévő vízbe, majd az edényt vegyük le a tűzről. Ezt követően az inhalálás menete megegyezik a kámfornál leírtakkal.

 

Öblítés tengeri sóval

A fertőtlenítő hatású és ásványi anyagokban gazdag tengeri só szintén hasznos lehet a megfázás elleni harc során. Az orr öblítésére szolgáló tengeri só oldata kapható a drogériában vagy patikában is, de otthon is el lehet készíteni.

Oldjunk fel kilenc gramm sót egy liter vízben. Egyenként fogjuk be az orrlyukakat, és lélegezzük be a langyos oldatot. Egy-két óránként érdemes öblíteni.

 

Teák torokgyulladásra

 

Lándzsás útifű

A lándzsás útifű - Plantago lanceolata - legfőbb hatóanyaga az aukubin glikozid, de tartalmaz még C-vitamint, cserzőanyagot és polifenolokat is. Mindennek köszönhetően kiváló baktérium- és vírusölő hatással bír. Két teáskanál szárított lándzsás útifűlevelet tegyünk egy csésze hideg vízbe. Egy-két óra hosszat hagyjuk állni, szűrjük le, majd kicsit melegítsük fel. Naponta többször gargarizáljunk vele, vagy igyunk belőle, de ilyenkor is tartsuk minél tovább a szájban, mielőtt lenyelnénk.

 

Zsályatea

Az orvosi zsályát - Salvia officinalis - a kamillához hasonlóan évszázadok óta alkalmazza a népi gyógyászat. A zsályalevél legfontosabb hatóanyagai az illóolajok, a cser- és keserűanyagok, valamint a flavonoidok. A cseranyagok főleg az összehúzó hatást okozzák, míg az illóolajok baktérium- és vírusölő, valamint emésztésserkentő tulajdonsággal bírnak.

Két teáskanálnyi szárított zsályalevelet forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni öt-tíz percig, majd szűrjük le. Naponta többször gargarizáljunk vele. Ha nem sikerül a gyógynövényboltban zsályalevelet venni, 15 csepp zsályás illóolajat csepegtessünk egy csésze vízbe, és ezzel gargarizáljunk.

 

Teák köhögés ellen

 

Kakukkfűtea

A kakukkfű - Thymus vulgaris - egészségügyi szempontból előnyös tulajdonságait elsősorban timol nevű illóolajának köszönheti. Közvetlenül oldja a hörgőkben a nyákot, valamint baktérium-, vírus- és gombaölő hatással is rendelkezik. Forrázzunk le egy csésze vízzel két evőkanál szárított kakukkfüvet, öt-tíz percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel. Naponta többször igyunk belőle.

 

Mézes édeskömény

Az édeskömény - Foeniculum vulgare - köhögéscsillapító hatását elsősorban termésének olaja adja, mely 70%-ban anetolból áll. Ez a vegyület serkenti a légutak szőröcskéinek mozgását, nyákoldó hatású, valamint baktériumölő tulajdonságú.
Morzsoljuk szét tíz gramm édeskömény termését, majd keverjük száz gramm mézbe, és hagyjuk állni néhány napig. Ezután szűrjük le, és egy-két teáskanál édesköményes mézet oldjunk fel egy csésze langyos vízben vagy teában. Naponta többször fogyasszunk belőle.

 

Megfázás esetén nagyon fontos a vitaminpótlás. Nem feltétlenül muszáj tablettaként szedni a C-vitamint, sőt, sokkal jobb, ha a vitaminbevitel folyadék vagy gyümölcsök formájában történik. A narancs-, a grépfrút- és az áfonyalé C-vitaminban gazdag, ezért érdemes ilyenkor fogyasztani -, illetve a citrom kifacsart levét is, annak, aki nem találja túl savanyúnak.

 

Fülfájás ellen

Gyerekkoromban nagyon fülfájós gyerek voltam, ilyenkor nagymamám mindig sót melegített, beletette egy vászonzsákba és rá kellett feküdnöm. Később ezt a saját gyerekemnél is használtam. Sőt, az arcát is ezzel melegítettük, mert neki meg folyton arcüreggyulladása volt.

Fülfájásra hatékony a kövirózsa: a leveléből néhány cseppet kisajtolva a fájós fülbe kell cseppenteni. Ez meg a férjemnél vált be.

 

Forrás: HarmoNet.hu, femina.hu, csakjohirek.hu

Szólj hozzá!

Címkék: megfázás házi gyógymódok

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr322560037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása