Farsangi fánk
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1 evőkanál rum
1 egész citrom leve
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
5 dkg olvasztott margarin
langyos tej
olaj a kisütéshez
Egy deci tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítok és 3 dkg élesztőt belemorzsolok. A tetejét megszórom egy pici liszttel és megkelni hagyom.
25 dkg szobahőmérsékletű réteslisztet 25 dkg finomliszttel és csipetnyi sóval egy mély tálban összekeverek és a közepébe mélyedést nyomok. Az üregbe 3 tojássárgáját, egy evőkanál rumot (én rumaromát használtam), egy citrom levét és a megkelt élesztőt öntöm, majd vaníliáscukorral ízesítem.
Összedolgozom, majd annyi langyos tejet öntök hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjak. Alaposan bedagasztom, majd ha már „szálas”, az edény falától elválik, öt deka olvasztott vajat dolgozok bele, majd meleg helyen másfél órát kelesztem.
Meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és lisztbe mártogatott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszúrom.
A fánkokat letakarva langyos helyen még kb. fél óráig kelesztem.
Teflonserpenyőben kétujjnyi magasan olajat melegítek és a fánkokat az ujjammal a közepüknél benyomva (így könnyebben átsül) a felső felükkel lefelé belerakom. Lefedve, közepes lángon megsütöm, majd a másik oldalukat fedő nélkül sütöm.
Papírtörlővel bélelt tálra szedem és még melegen porcukorral megszórom.
Forró, híg baracklekvárral kínálhatjuk.
Néhány farsangi fánktipp:
A fánk tésztáját kelesztjük dagasztás és formázás után is. Ha a tészta nem kelt meg eléggé, nehéz, tömör marad.
A nyers tészta ne legyen nagyon lisztes, mert a liszt hamar odaég. Ha a kezünk cukros a már kész tészta behintésétől, és így tesszük a nyers fánkot az olajba, az elkezd habzani és könnyen kifut. A még meleg süteményekre teaszűrővel szitáljuk rá a porcukrot.
Sütésnél számítsunk arra, hogy a tészta az olajban megduzzad, maradjon elegendő helye az edényben.
A zsiradékot kellő hőfokra kell hevíteni, majd a tüzet csendesíteni, mert ha ez nagyon forró, a tészta külseje kívül fekete lesz, de belül nyers marad. Ha azonban nem elég forró a tészta, magába szívja a zsiradékot, s nem sül át.