Kyra konyhája

Recepteket, konyhai és egyéb ötleteket szeretnék összegyűjteni a blogban. Minden recept kipróbált és nem feltétlenül a neve szerinti eredeti - hanem, ahogyan én készítem.

Kommentek

  • Eleison Kyra: @Laci Today: Ha nem okoz nagy fáradtságot, szívesen kipróbálom. Van egy jól bevált receptem, de há... (2010.12.01. 18:44) Joghurttorta

Farsangi fánk

2011.01.13. 16:44 :: Eleison Kyra

Farsangi fánk

 

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt

25 dkg rétesliszt

3 tojássárgája

3 dkg élesztő

1 evőkanál rum

1 egész citrom leve

1 csomag vaníliás cukor

csipetnyi só

5 dkg olvasztott margarin

langyos tej

olaj a kisütéshez

 

Egy deci tejet egy evőkanál cukorral meglangyosítok és 3 dkg élesztőt belemorzsolok. A tetejét megszórom egy pici liszttel és megkelni hagyom.

25 dkg szobahőmérsékletű réteslisztet 25 dkg finomliszttel és csipetnyi sóval egy mély tálban összekeverek és a közepébe mélyedést nyomok. Az üregbe 3 tojássárgáját, egy evőkanál rumot (én rumaromát használtam), egy citrom levét és a megkelt élesztőt öntöm, majd vaníliáscukorral ízesítem.

Összedolgozom, majd annyi langyos tejet öntök hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjak. Alaposan bedagasztom, majd ha már „szálas”, az edény falától elválik, öt deka olvasztott vajat dolgozok bele, majd meleg helyen másfél órát kelesztem.

Meglisztezett gyúródeszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és lisztbe mártogatott fánkszaggatóval vagy pohárral kiszúrom.

A fánkokat letakarva langyos helyen még kb. fél óráig kelesztem.

Teflonserpenyőben kétujjnyi magasan olajat melegítek és a fánkokat az ujjammal a közepüknél benyomva (így könnyebben átsül) a felső felükkel lefelé belerakom. Lefedve, közepes lángon megsütöm, majd a másik oldalukat fedő nélkül sütöm.

Papírtörlővel bélelt tálra szedem és még melegen porcukorral megszórom.

Forró, híg baracklekvárral kínálhatjuk.

 

Néhány farsangi fánktipp:

A fánk tésztáját kelesztjük dagasztás és formázás után is. Ha a tészta nem kelt meg eléggé, nehéz, tömör marad.

 

A nyers tészta ne legyen nagyon lisztes, mert a liszt hamar odaég. Ha a kezünk cukros a már kész tészta behintésétől, és így tesszük a nyers fánkot az olajba, az elkezd habzani és könnyen kifut. A még meleg süteményekre teaszűrővel szitáljuk rá a porcukrot.

Sütésnél számítsunk arra, hogy a tészta az olajban megduzzad, maradjon elegendő helye az edényben.

 

A zsiradékot kellő hőfokra kell hevíteni, majd a tüzet csendesíteni, mert ha ez nagyon forró, a tészta külseje kívül fekete lesz, de belül nyers marad. Ha azonban nem elég forró a tészta, magába szívja a zsiradékot, s nem sül át.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr582581476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása