Kyra konyhája

Recepteket, konyhai és egyéb ötleteket szeretnék összegyűjteni a blogban. Minden recept kipróbált és nem feltétlenül a neve szerinti eredeti - hanem, ahogyan én készítem.

Kommentek

  • Eleison Kyra: @Laci Today: Ha nem okoz nagy fáradtságot, szívesen kipróbálom. Van egy jól bevált receptem, de há... (2010.12.01. 18:44) Joghurttorta

Fűszervarázs

2011.01.06. 15:44 :: Eleison Kyra

A fűszerek a konyha legfontosabb kellékei.Egy kis gyűjtemény első része következik néhány ismert, vagy kevésbé ismert fűszerről.

Fűszervarázs

 

Kurkuma

A kurkumát az "élet fűszereként" tartják számon. A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak.

Pikáns ízt kölcsönöz különféle zöldséges ételeknek, szószoknak, leveseknek, mustárnak.

Sárga festékanyaga miatt indiai sáfránynak is szokták nevezni. Étel- és italfestékként is használható. Sajátságos aromája miatt csínján kell bánni vele, késhegynyi mennyiség elegendő, hogy a húslevesnek szép színt adjon.

 

Ánizs

Köménymagra emlékeztető, édes, aromás ízű fűszer.

Felhasználható főzelékek (vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.), vadas ételek, mártások ízesítésére; ezeket egy kevés ánizs előnyösen érdekessé teheti.

Gyakran teszik édességekbe, gyümölcskompótokba, édes rizsbe, köhögés elleni cukorkákba, pudingokba, tésztákba, süteményekbe, egyes vidékeken még a kenyérbe és a sós süteményekbe is. Sokféle italhoz adják, így puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, édesborokhoz és teákhoz, leginkább a likőrgyártásban jelentős, de a gyógyászatban is alkalmazzák ízjavítóként. Étvágygerjesztő, segíti az emésztést. Kiváló szélhajtó hatása miatt a gyermekgyógyászatban szinte nélkülözhetetlen.

 

Kömény

A legkedveltebb fűszerek közé tartozik, őrölve is kapható. Erőszakos, semmi másra nem emlékeztető íze van, más fűszerekét elnyomja, kiválóan megfér viszont a fokhagymával és a borssal. Gyomorerősítő, szünteti a felfúvódást, leszűrt teája erős szélhajtó.

 

Koriander

Az egyiptomiak a koriandert fűszerként, parfümként, és az emésztés segítőjeként használták.

Enyhén kesernyés, friss zamata van. Savanyúságok eltevéséhez használjuk, de néhány szem jól illik a káposztás ételekbe, húsok páclevébe, savanyított halételekbe. Gyógyhatása önállóan gyenge, de szélhajtó, emésztést javító, vértisztító teakeverékben fontos szerepe van.

Nemi vágyat fokozó fűszerként tartják számon. Seherezádé, a 8. században élt mitikus arab hercegnő szerelmi képességeket növelő fűként említi meséjében.

Megelőzi a gyomor- és bélgázosságot, segít az emésztési zavarokban. Magja és levele segít legyőzni a nagyobb étkezések utáni álmosságot. Emésztést rendben tartó hatása miatt segíthet az emésztési zavarok okozta fejfájásokban is. Levele és magja csökkenti a feszültséget és csillapítja a fájdalmat. A régi arab orvoslás szülési fájdalmak csökkentésére is használta. A hagyományos perui fájdalomcsillapító ital három fűszer tüzes keveréke. 6 dl vízben 10 percig lassú tűzön főzzünk 2 kávéskanál koriandermagot, 5 szegfűszeget, 1 kávéskanál csilit. Édesítsük mézzel, és alkalmanként fél csészényit igyunk belőle. A magjában lévő illóolajok antibakteriális hatásúak. Különösen a gyomor-bél csatornában hatásos baktériumok okozta fertőzések leküzdésében. Fokozza az immunrendszer működését. A koriander magjából készített forró tea elősegíti a hurutos betegségek gyógyulását, csökkenti a lázat. A kiütéses fertőző betegségekben, például kanyaróban, bárányhimlőben elősegíti a bőrkiütések megjelenését. Főzet elkészítéséhez tegyünk egy teáskanálnyi összetört magot, vagy fél teáskanálnyi szárítottat egy pohár forrásban lévő vízbe, és hagyjuk ázni 5 percig. Étkezés előtt vagy után igyuk, naponta legfeljebb három csészével.

 

Babérlevél

Fanyar, kesernyés íze van, krumpli- és káposztaételek, bableves, savanyú tojás, szalontüdő, vadételek, páclevek ízesítésére használható, sosem sokat, mert megkeserítheti az ételt. Akinek gyomorpanaszai vannak, inkább mellőzze.

 

Cayenne-i bors

A mi kicsi, hegyes, piros, füzérben árult erőspaprikánkhoz hasonló növény, de annál erősebb, maróan csípős. Őrölve kapható. Fénytől védve tároljuk, különben elveszti erejét. Csípős mártások, sajtos és tojásos ételeket ízesíthetünk vele, de mértékkel, mert minden mást elnyom. A chili-keverék alapanyaga is a cayenne-i bors. Emésztőszervi panaszokkal küszködőknek tilos, de pattanásos bőrűeknek sem ajánlják erősen izgató hatása miatt.

A cayenne-i bors rendkívül jó a szívnek és a vérkeringési rendszernek, életmentő szerepet tölthet be szívroham esetén.

 

Római kömény

Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Sajtokba keverve, kenyerekbe sütve használják, főleg keleti országokban, de nálunk is termesztik. Kiflire, teasüteményekre szórva, pikáns levesekbe, köretekbe bátran használhatjuk, élettani hatása megegyezik a köménymagéval.

Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.


Édes kömény

Annyira hasonlít az ánizshoz, hogy akár össze is lehet téveszteni vele, a receptekben helyettesíthetik egymást.

Hatása: kiváló, emésztést serkentő, étvágyjavító, szélhajtó, görcsoldó. Vízhajtó és tejszaporító hatást is tulajdonítanak neki. Csecsemők is kisgyermekek szélhajtó teájának is fontos alkotórésze.

Magjait levesekbe és halételekbe főzik, a gumóját lereszelik, és a káposztasalátához adják.

Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. Aktiválja a női hormonokat, és ezzel enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal annak ideje előtt kezdjük inni az édeskömény teáját, és utána rendszeresen, minden nap fogyasszuk azt.

 

Kardamom

Kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. Kevésbe ismert fűszer, őrölt állapotban azonban nálunk is kapható. Enyhén kámforillatú, csípős íze van. Mézeskalácsot, marcipánt, süteményeket, szeszesitalokat, kolbászt fűszerezünk vele, valamint gyomorerősítő és étvágygerjesztő készítményeket. Fénytől védve tároljuk.

Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz használják. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival is jól harmonizál. 

Észak Indiában szószok fűszere. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Nagyon jól harmonizál húsokkal, például báránnyal. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egy új ételt kapunk. Curry porokba is teszik. Japánban is fogyasztják.

Karácsonykor is elővehetjük és megbolondíthatjuk vele a tejberizst, a répatortát.

Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését.

 

Gyömbér

A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. (Fél liter teához kb. 2 dkg reszelt friss gyömbér kell.) Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, elősegíti az emésztést. A gyömbérfőzet éhgyomorra jót tesz az emésztőszerveknek.

Téli betegségek megelőzésére javasolt a gyömbértea fogyasztása (áztassunk be két deciliter vízbe, tíz percig hat vékony szelet gyömbért, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk).

Savanyúságok befőzésénél használjuk, de húslevesbe, bablevesbe, gombalevesbe, krumplifőzelékbe is tehetünk belőle körömnyi darabkát. Jól társíthatjuk más fűszerekkel, az ízhatást fokozza.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.
Angliában gyomornyugtató italokat és sört készítettek a gyömbérből.


Forrás: internet

Szólj hozzá!

Címkék: konyha fűszer fűszerek

A bejegyzés trackback címe:

https://kyrakonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr632565167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása